Pomidory nadziewane mięsem

Składniki na 6 porcji: 6 dużych, mięsistych pomidorów, 60 dag mięsa mielonego (wieprzowego lub mieszanego z drobiowym) , gotowa mieszanka przypraw do mięsa mielonego, 3 łyżki oliwy, 1 duża cebula, sól, pieprz, 1/2 kalafiora.

1. Pomidory umyć, osuszyć. Ostrym nożem ściąć wierzchy. Łyżeczką bardzo delikatnie wydrążyć miąższ.

Reklama

2. Kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować, najlepiej na parze. Cebulę obrać, posiekać. Mielone mięso wymieszać z cebulą, przyprawą, doprawić solą oraz pieprzem. Wnętrza pomidorów wypełnić masą mięsną i przykryć odciętymi wierzchami.

3. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, układać w nim faszerowane pomidory. Piec w temp. 220°C. Gotową potrawę udekorować na półmisku różyczkami kalafiora i ziołami.

Nasza rada

Najlepiej smakuje na gorąco z kleksem pikantnego ketchupu. Przed podaniem można z pomidorów delikatnie zdjąć skórkę.

Przygotowanie: ok. 55 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 1 duży brokuł, 20 dag żółtego sera, 4 jajka, 100 ml mleka, 5 dag sera ricotta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1-2 łyżki masła do formy. więcej