Pomorska zapiekanka z kapusty z nutą pomarańczy

Składniki na 4 porcje: 80 dag kapusty włoskiej, 2 średnie cebule, 1-2 ząbki czosnku, 1 pomarańcza, 3 łyżki oleju, 1 łyżka cukru, 150 ml bulionu warzywnego, 3 tosty pszenne (ew. 1 bułeczka kajzerka), 10 dag żółtego sera (np. gouda), 7 dag orzechów włoskich, 1/2 pęczka natki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Reklama

1 Kapustę oczyść, opłucz, wytnij głąb, liście grubo poszatkuj. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Pomarańczę sparz, wytrzyj do sucha, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok (ok. 100 ml). W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebule. Połowę cebuli odłóż, do reszty dodaj cukier oraz kapustę. Podlej sokiem z pomarańczy i bulionem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Duś pod przykryciem ok. 10 minut.

2 Tosty zrumień na suchej patelni, pokrusz. Ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki. Trochę zostaw do dekoracji, resztę drobno posiekaj. Orzechy grubo pokrój. Okruszki chleba wymieszaj z odłożoną cebulą, czosnkiem, skórką pomarańczową, orzechami i natką oraz połową sera. Posypkę przypraw do smaku pieprzem i ew. solą.

3 Podduszoną kapustę przypraw gałką muszkatołową. Przełóż do żaroodpornej formy. Rozłóż przygotowaną posypkę. Wierzch posyp pozostałym żółtym serem.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 25 minut. Gotową zapiekankę udekoruj odłożonymi listkami natki.

Przygotowanie ok. 1 godziny , 1 porcja 360 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag mrożonego zielonego groszku, 1 pęczek rzodkiewki, pół pęczka koperku, 7,5 dag sera typu feta, garść kiełków groszku (lub innych), sól, pieprz, olej. więcej