Potrawka gryczana z winnym sosem

Składniki: 2 szklanki kaszy gryczanej (może być zarówno prażona jak też biała), olej,1/2 szklanki białego wina, cebula, 25 dag pieczarek, sól, pieprz, łyżka miodu, koperek

Przygotowanie: Kaszę opłucz i ugotuj pod przykryciem (na szkl. kaszy użyj 2 szkl. wody), pod koniec posól. Aby kasza była sypka, gotując możesz dodać łyżkę masła. Gotową trzymaj w cieple.

Reklama

Pieczarki pokrój, przesmaż na oleju z posiekaną cebulą. Podlej winem wymieszanym z miodem. Duś, lekko zredukuj, dopraw. Kaszę podaj z sosem, posypaną koperkiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również

  • Odpowiada prof. dr hab. n. med. Andrzej Bochenek: - Olej rzepakowy ma niezwykle korzystny skład - niezależnie czy jest rafinowany czy tłoczony na zimno. Zawiera kwasy tłuszczowe omega-6 oraz... więcej