Proste i pyszne strączkowe

Są świetnym zamiennikiem mięsa, mają mnóstwo białka oraz witamin. Odkryj fasolę, soczewicę i cieciorkę w nowym wydaniu. I wyczaruj z nich smaczne, ciekawe dania.

Zdjęcie

Falafele /123/RF PICSEL
Falafele
/123/RF PICSEL

Warzywa strączkowe lubią wyraziste przyprawy i dodatek w postaci warzyw. Warto też podawać je z sosem, np. pomidorowym.

Falafele - kotleciki z ciecierzycy

Składniki:
400 g suchej ciecierzycy (nie może być ugotowana, ani z puszki), 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka sody, pęczek natki pietruszki, sól, olej do smażenia, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, po 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej.

Reklama

Przygotowanie:
1. Ciecierzycę wsyp do garnka i zalej dużą ilością zimnej wody (kilka centymetrów ponad poziom ciecierzycy). Mocz najlepiej przez noc. Nazajutrz przepłucz pod bieżącą wodą.
2. Odcedź dokładnie ciecierzycę, dodaj sól, cebulę, czosnek i sodę. Miksuj składniki tak długo, aż ciecierzyca zacznie się kleić. Pod koniec dodaj umyte listki natki pietruszki oraz wszystkie pozostałe przyprawy.
3. Uformuj niewielkie kuleczki (wielkości małego orzecha włoskiego) lub kotleciki i odłóż na talerz. Rozgrzej olej w głębokiej patelni lub garnku. Wkładaj porcjami kotleciki i smaż po około 3 minuty z każdej strony, aż staną się złoto-brązowe. Ułóż je na wyścielonych papierowymi ręcznikami talerzach, aby obciekły z tłuszczu.
4. Podawaj w chlebkach pita z sosem tahini. Do falafeli świetnie pasują pikle lub świeże warzywa - ogórki i pomidory.

Wegetariański pasztet

Składniki:
500 g zielonej soczewicy, 1,5 l bulionu z warzyw, 300 g marchwii, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, garść orzechów włoskich, 1 łyżka oleju, łyżka orzeszków piniowych, 6 suszonych pomidorów, 1 jabłko, 2 łyżeczki suszonego tymianku, 3 jajka, 2 łyżki bułki tartej, łyżeczka wędzonej papryki w proszku, sól, 1 granat, 250 g galaretki z czarnej porzeczki, 100 ml soku pomarańczowego, pieprz, po 500 g brokułów i kalafiorów, 150 g dżemu morelowego, 4 łyżki masła, 80 g parmezanu, tłuszcz i tarta bułka do wysypania blachy.

Przygotowanie:
1. Ugotuj pokrojoną marchew razem z soczewicą w bulionie.
2. Podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj posiekane orzechy, suszone pomidory i jabłko. Kiedy będą miękkie - ostudź.
3. Dodaj pozostałe przyprawy, jajka i bułkę tartą, dopraw solą, pieprzem i wyrób masę. Przełóż ją do podłużnej foremki i piecz w 200 st. C przez godzinę.
4. Pestki granatu wymieszaj z galaretką i sokiem pomarańczowym, aż zrobi się sos. 5. Podawaj z sosem i ugotowanymi brokułami oraz kalafiorem polanymi masłem.

Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:
400 g czerwonej suchej soczewicy, 2 cebule, 4 łyżki oliwy, puszka pomidorów, 4 ząbki czosnku, 2 cebule, 2 litry wody lub bulionu warzywnego, ćwierć łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki przyprawy garam masala lub po pół łyżeczki curry i cynamonu, sól, 1 szklanka mleka kokosowego, 1 duży batat, kilka orzechów nerkowca, natka pietruszki lub kolendra, kawałek imbiru, śmietana.

Przygotowanie:
1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
2. Imbir obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę.
3. Podsmaż na oliwie cebulę, dodaj czosnek i przyprawy, wymieszaj.
4. Gdy cebula się zeszkli, dodaj obrany i pokrojony batat, a po pięciu minutach rozdrobnione pomidory, soczewicę i wodę lub bulion.
5. Gotuj wszystko na małym ogniu około 20 minut. Mieszaj często, bo soczewica przykleja się do dna garnka i łatwo przypala. Szybko też się rozpada, więc jeśli będziesz zupę zbyt długo gotować, to powstanie krem. Dopraw zupę mlekiem kokosowym i przyprawami w razie konieczności.
6. Na suchej patelni upraż orzechy nerkowca. 7. Podawaj zupę posypaną orzechami z kleksem śmietany i posypaną natką lub kolendrą.

Aromatyczny smalec z fasoli

Składniki:
1 puszka białej lub półtorej szklanki ugotowanej fasoli, 2 cebule, 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego i 1 jałowca, 1 goździk, po ćwierć łyżeczki majeranku i lubczyku, sól, pieprz, olej, sos sojowy do smaku, 1/4 szklanki zimnej wody.

Przygotowanie:
1. Cebulę oraz jabłko obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulkę oraz jabłko wraz z zielem, jałowcem, goździkiem i liśćmi laurowymi. Smaż na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie złota, a jabłka zaczną się rozpadać.
2. Jeśli używasz fasoli z puszki, to odcedź ją i opłucz pod bieżącą wodą. Fasolę zmiksuj przy pomocy blendera razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu, soli i wodą. Odstaw.
3. Z podsmażonej cebulki i jabłka wyjmij ziele angielskie, liście laurowe oraz goździk (wyrzuć je). Resztę dodaj do fasoli, miksując krótko na niezbyt wysokich obrotach. Ważne jest, żeby wszystkie składniki się połączyły, ale żeby blender nie zmielił ich na gładką pastę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego.




Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Tele Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag piersi indyka, olej, pół małej sałaty lodowej, pół puszki kukurydzy, 2-3 młode marchewki, kilka zielonych oliwek, 1/4 szklanki oleju, cytryna, garść kiełków słonecznika, sól, pieprz. więcej