1. Oliwę przelej do słoika, dolej ocet i wsyp przyprawy. Słoik zakręć i mocno wstrząśnij. Przygotuj sos wcześniej i trzymaj go nawet kilka dni w lodówce. Sos wyjmij godzinę przed użyciem.
2. Jajka włóż do garnka z zimną wodą, posól odrobinę i ugotuj ok. 10 minut. Wyjmij z wrzątku i ostudź pod zimną wodą. Obierz je i pokrój na ćwiartki. Sałatę wytrzyj mokrą ściereczką i zostaw na sitku, by obeschła. Porwij na mniejsze kawałki. Pomidory umyj, oczyść, wytrzyj do sucha i pokrój na ćwiartki lub ósemki.
3. Ser pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. Do dużej miski wrzuć sałatę z pomidorami i serem. Zalej przygotowanym sosem i dobrze wymieszaj. Przełóż do małych miseczek, rozłóż ćwiartki jajek. Posyp tymiankiem, udekoruj plasterkami cytryny i od razu podawaj.