Przekąska w greckim stylu

Składniki na 4 porcje. Sałatka: 1/2 główki zielonej sałaty, np. masłowej, 4 jajka, 2 pomidory, 20 dag sera bałkańskiego lub typu feta, szczypta tymianku, kilka plasterków cytryny do dekoracji. Sos: 6 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczka suszonego tymianku lub oregano, 1-2 łyżeczki octu winnego, sól, pieprz.

Zdjęcie

Grecka przekąska /123/RF PICSEL
Grecka przekąska
/123/RF PICSEL

1. Oliwę przelej do słoika, dolej ocet i wsyp przyprawy. Słoik zakręć i mocno wstrząśnij. Przygotuj sos wcześniej i trzymaj go nawet kilka dni w lodówce. Sos wyjmij godzinę przed użyciem.

2. Jajka włóż do garnka z zimną wodą, posól odrobinę i ugotuj ok. 10 minut. Wyjmij z wrzątku i ostudź pod zimną wodą. Obierz je i pokrój na ćwiartki. Sałatę wytrzyj mokrą ściereczką i zostaw na sitku, by obeschła. Porwij na mniejsze kawałki. Pomidory umyj, oczyść, wytrzyj do sucha i pokrój na ćwiartki lub ósemki.

Reklama

3. Ser pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. Do dużej miski wrzuć sałatę z pomidorami i serem. Zalej przygotowanym sosem i dobrze wymieszaj. Przełóż do małych miseczek, rozłóż ćwiartki jajek. Posyp tymiankiem, udekoruj plasterkami cytryny i od razu podawaj.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Piękna przyroda, morze o turkusowej barwie, wspaniała architektura oraz śródziemnomorskie zapachy i smaki to wyjątkowe walory Grecji. Zapewne dlatego tak często kraj ten staje się celem naszych... więcej