Przepisy na paprykę

Marynowana, nadziewana, w leczo – jest częstym gościem na naszych stołach. Jemy ją na surowo i przetworzoną, na ciepło.

Czerwona to bogactwo witaminy C i beta-karotenu, zielona jest najmniej kaloryczna i zawiera witaminę E oraz spore ilości kwasu foliowego.

Papryka żółta i pomarańczowa, za sprawą zawartej w nich luteiny, dba o nasz wzrok.

Reklama

W oliwie, z dodatkiem octu winnego, czosnku i pieprzu może być pysznym i zdrowym daniem. Wystarczy dodać do niej ser kozi albo pokruszoną fetę. Upieczona w całości będzie soczysta i fantastycznie słodka. Potem, gdy ostygnie, usuń z niej skórkę i pestki.

Upieczoną paprykę zalaną czysta oliwą bez przypraw możesz przechowywać w lodówce do 10 dni. Może też stanowić bazę sałatek, przystawek oraz sosów.

Z dobrym farszem

Różnokolorowe papryki umyj, zetrzyj wierzchy i usuń pestki. Ryż ugotuj na sypko, cebulę posiekaj.  2 łyżki oleju słonecznikowego rozgrzej, wrzuć cebulę i zeszklij ją. Dodaj mieloną wieprzowinę, przypraw do smaku odrobiną chili i natką pietruszki. Wszystko przesmaż. Dołóż ryż i wymieszaj. Strąki napełnij farszem ryżowo-mięsnym i piecz 35 minut w temperaturze 180° C. Podawaj papryki polane sosem z pieczenia i posypane natką.

Paprykowe roladki

Papryki czerwone, żółte i zielone zgrilluj. Po ostygnięciu zdejmij z nich skórkę, usuń nasiona i pokrój je na paski. Marynuj je 45 minut w mieszaninie oliwy, soku z cytryny, czosnku, soli i pieprzu. Fetę pokrusz i utrzyj z łyżką oliwy. Odsącz paprykę, nie wylewając marynaty. Zawijaj fetę w paski papryki i polewaj marynatą. Podawaj posypane bazylią, z bagietką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Na żywo

Zobacz również

  • Piękna przyroda, morze o turkusowej barwie, wspaniała architektura oraz śródziemnomorskie zapachy i smaki to wyjątkowe walory Grecji. Zapewne dlatego tak często kraj ten staje się celem naszych... więcej