Pyszne młode ziemniaki zawijane w boczku

Skład na 4 porcje: ● 8 średniej wielkości ziemniaków ● 8 plasterków boczku ● po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku ● 150 g śmietankowego serka twarogowego ● 4 łyżki jogurtu ● nieduża czerwona papryka ● garść posiekanej natki pietruszki ● olej ● pieprz i sól do smaku

Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 2,80 zł.

Reklama

Wartość odżywcza porcji 687 kcal Białko 42 g/Tłuszcz 32 g/Węglowodany 49 g

1. Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą, aby zeszła z nich większość skórki, przekrawamy wzdłuż na połówki. Zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i gotujemy 3–4 minuty.

2. Twarożek mieszamy z jogurtem, paprykami w proszku, solą i pieprzem. Z papryki usuwamy gniazda i kroimy ją w paski. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.

3. Połówki ziemniaków smarujemy serkiem. Na jednej układamy 3–4 paski papryki, dociskamy drugą połówką, aby powstał cały ziemniak. Owijamy ciasno boczkiem i układamy w naczyniu do zapiekania. Kiedy przygotujemy w ten sposób 8 porcji, pieczemy 40–50 minut w 180ºC. Warto co 10–15 minut polewać ziemniaki sosem powstałym z połączenia oleju i tłuszczu z boczku.

4. Danie podajemy na ciepło. Doskonale smakuje np. z sosem czosnkowym.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Więcej na temat:

Zobacz również

  • 4 porcje Składniki: 1 pęczek dużych rzodkiewek, 15 dag chudego twarogu, 2-3 łyżki śmietany 18 proc., sól, mielony biały pieprz, kiełki fasolki, groszku, soczewicy lub rzeżucha. więcej