Ratatuj z kabaczkiem

Składniki na 6 porcji: 1 średni bakłażan, oliwa, 40 dg kabaczka, sól, pieprz, 2 duże cebule, po 2-3 ząbki czosnku, 2-3 pomidory , 2 kolorowe papryki, zioła, 1 szkl. bulionu, mielona słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy.

czas 50 min; porcja – 340 kcal, cena 3,60 zł

Reklama

1 Bakłażan oczyść, pokrój w plasterki i oprósz solą. Odstaw na kilka minut, osusz, pokrój plasterki na ćwiartki. Kabaczek umyj, obierz, usuń nasiona. Miąższ pokrój na kawałki. Posiekaj obrane cebule i czosnek.

2 Papryki oczyść, pokrój na cząstki. Pomidory sparz, obierz, rozdrobnij. W rondlu rozgrzej 1-2 łyżki oliwy. Wrzuć cebulę i czosnek, przesmaż. Dodaj bakłażan, kabaczek i paprykę.

3 Smaż chwilę razem, zalej bulionem. Dodaj liść laurowy i 1-2 ziarna ziela angielskiego. Duś na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Dodaj pokrojone pomidory. Duś jeszcze 5-8 minut, w razie potrzeby podlej wodą. Dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Posyp ziołami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 długi ogórek sałatkowy, 2 pęczki rzodkiewek, pół pęczka koperku, 1 łyżka octu ryżowego, 3 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki ziaren sezamu, cukier puder, sól, pieprz. więcej