czas 50 min; porcja – 340 kcal, cena 3,60 zł
1 Bakłażan oczyść, pokrój w plasterki i oprósz solą. Odstaw na kilka minut, osusz, pokrój plasterki na ćwiartki. Kabaczek umyj, obierz, usuń nasiona. Miąższ pokrój na kawałki. Posiekaj obrane cebule i czosnek.
2 Papryki oczyść, pokrój na cząstki. Pomidory sparz, obierz, rozdrobnij. W rondlu rozgrzej 1-2 łyżki oliwy. Wrzuć cebulę i czosnek, przesmaż. Dodaj bakłażan, kabaczek i paprykę.
3 Smaż chwilę razem, zalej bulionem. Dodaj liść laurowy i 1-2 ziarna ziela angielskiego. Duś na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Dodaj pokrojone pomidory. Duś jeszcze 5-8 minut, w razie potrzeby podlej wodą. Dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Posyp ziołami.