Rolada ziemniaczana

Składniki dla 4 osób. Rolada: 50 dag ziemniaków • 20 dag mąki ziemniaczanej • 2 jajka • łyżka oliwy • sól • pieprz. Farsz: 40 dag kapusty kiszonej • 2 marchewki • cebula • 2 łyżki tłuszczu • sól • pieprz.

Reklama

1. Do ugotowanych i zmielonych ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną, jaja i oliwę. Doprawić dość mocno do smaku i dokładnie wyrobić ciasto.

2. Kapustę ugotować, odcisnąć i pokroić. Marchew obrać, zetrzeć na tarce, cebulę pokroić, zeszklić. Dusić wszystko, doprawić do smaku.

3. Masę ziemniaczaną uformować w prostokąt. Ułożyć farsz, zwinąć w roladę, szczelnie owinąć folią aluminiową i przełożyć do blaszki. Piec w temp. 180°C przez 30 minut.

CZAS: około 1,5 godziny

Przepis pochodzi z książki Wydawnictwa WAM pt. „Wielka księga specjałów siostry Anastazji”

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag piersi indyka, olej, pół małej sałaty lodowej, pół puszki kukurydzy, 2-3 młode marchewki, kilka zielonych oliwek, 1/4 szklanki oleju, cytryna, garść kiełków słonecznika, sól, pieprz. więcej