Rosti ze śledziem

Składniki na 3-4 porcje placki: 60 dag mączystych ziemniaków, 1 średnia cebula, 1 jajko, 1 łyżka mąki, po 2 łyżki masła i oleju, sól, pieprz; śledzie: ok. 25 dag śledzi w oleju, 1 cebula, 1/2 cytryny, grubo mielony pieprz, 1/2 szkl. oleju, po 2 łyżki śmietany 18% i jogurtu naturalnego, gałązki koperku.

Zdjęcie

Rosti ze śledziem /123/RF PICSEL
Rosti ze śledziem
/123/RF PICSEL

1. Śledzie pokrój na kawałki. Cebulę i cytrynę na plasterki. W słoiku ułóż warstwami cebulę, śledzie, cytryny i znów śledzie. Zakończ cebulą. Zalej olejem, zakręć i odstaw na noc do lodówki.

2. Ziemniaki obierz lub wyszoruj. Nie krój na mniejsze kawałki. Ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedź, zostaw do lekkiego ostudzenia i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj jajko i mąkę. Cebulę posiekaj i zmieszaj z ciastem. Na patelni rozgrzej masło z olejem. Łyżką nakładaj po porcji masy ziemniaczanej. Smaż na rumiano.

Reklama

3. Placki szybko osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż po parę sztuk na ogrzanym talerzu. Na wierzchu połóż po łyżce śmietany wymieszanej z jogurtem i po małej porcji śledzi, bez cebuli i cytryny. Posyp pieprzem i udekoruj koperkiem.

Mocny smak

Do wody do gotowania ziemniaków wrzuć kilka ziarenek kminku i całą papryczkę chili. Nabiorą ostrego smaku.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Naj

Zobacz również

  • Składniki: garść szpinaku, mrożone maliny, 10 dag szynki konserwowej, 2 czerwone cebule, 10 dag sera feta. Sos: łyżka posiekanej mięty, łyżka miodu, oliwa, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz. więcej