Rustykalna sałatka na gorąco

Składniki: 2 łyżki miodu, 1/2 szklanki oliwy, 2 łyżki octu winnego, łyżeczka drobno startego świeżego imbiru, 1 kg dyni, obranej i pokrojonej, 2 średniej wielkości czerwone cebule, pokrojone w cząstki, 400 g młodych marchewek (lub starszych, obranych i przekrojonych wzdłuż), 6 niewielkich buraków, obranych i przekrojonych na pół, 100 g szpinaku baby, 2 łyżki ziaren sezamu, uprażonych, sól morska, czarny pieprz.

Reklama

✓ 4 porcje • przygotowanie: 20 min • pieczenie: 40 min • 410 kcal/porcja • 5 zł/porcja

1 Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia.

2 Wymieszaj mikserem miód, oliwę, ocet winny i imbir. Przełóż do dużej miski dynię, cebulę i marchewki. Polej je sosem i dokładnie wymieszaj.

Przełóż warzywa na półkę piekarnika. Następnie włóż do miski buraki i obtocz w reszcie sosu. Ułóż je obok pozostałych warzyw. Oprósz wszystko solą i pieprzem.

3 Wstaw warzywa do piekarnika, piecz 40 minut (aż warzywa będą miękkie).

4 Wyjmij sałatkę z piekarnika. Przełóż warzywa na półmisek wyłożony listkami szpinaku. Posyp ziarnami sezamu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag mrożonego zielonego groszku, 1 pęczek rzodkiewki, pół pęczka koperku, 7,5 dag sera typu feta, garść kiełków groszku (lub innych), sól, pieprz, olej. więcej