Ryż z pieczarkami i dynią

SKŁADNIKI (8 porcji): ● 300 g ryżu (najlepiej arborio, czyli do risotto) ● 300 g dyni ● 250 g pieczarek ● 1 l bulionu warzywnego ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● pęczek natki pietruszki ● 2 łyżki oliwy ● 20 g masła ● pół łyżeczki suszonego rozmarynu ● sól ● pieprz.

Reklama

1 Ryż opłucz w zimnej wodzie. Drobno posiekaj pietruszkę i cebulę. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plasterki.

2 Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj połowę pieczarek, rozmaryn i lekko osól. Gdy pieczarki zmniejszą swoją objętość, dodaj ryż. Mieszaj, aż stanie się szklisty. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię.

3 Stopniowo podlewaj bulionem i mieszaj, aż ryż wchłonie płyn. Dodaj resztę pieczarek i garść posiekanej natki pietruszki. Przykryj pokrywką, od czasu do czasu mieszaj. Duś na średnim ogniu, dopraw solą i pieprzem. Gdy ryż będzie miękki, odstaw z gazu, dodaj resztę natki i masło.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: 50 dag selera korzeniowego, 1 i 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony), 4 jaja, 4-5 łyżek mąki, po 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, bazylii i mięty, 4-5... więcej