Ryż z pieczarkami i dynią

SKŁADNIKI (8 porcji): ● 300 g ryżu (najlepiej arborio, czyli do risotto) ● 300 g dyni ● 250 g pieczarek ● 1 l bulionu warzywnego ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● pęczek natki pietruszki ● 2 łyżki oliwy ● 20 g masła ● pół łyżeczki suszonego rozmarynu ● sól ● pieprz.

Reklama

1 Ryż opłucz w zimnej wodzie. Drobno posiekaj pietruszkę i cebulę. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plasterki.

2 Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj połowę pieczarek, rozmaryn i lekko osól. Gdy pieczarki zmniejszą swoją objętość, dodaj ryż. Mieszaj, aż stanie się szklisty. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię.

3 Stopniowo podlewaj bulionem i mieszaj, aż ryż wchłonie płyn. Dodaj resztę pieczarek i garść posiekanej natki pietruszki. Przykryj pokrywką, od czasu do czasu mieszaj. Duś na średnim ogniu, dopraw solą i pieprzem. Gdy ryż będzie miękki, odstaw z gazu, dodaj resztę natki i masło.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu do risotto, 30 dag cukinii, 10 dag chudego wędzonego boczku pokrojonego w cieniutkie plasterki, 1 cebula, 4 łyżki oliwy, 500 ml bulionu, 250 ml białego wytrawnego... więcej