Ryż z pieczarkami w cukinii

Składniki dla 4 osób: 4 okrągłe cukinie • 20 dag ryżu • 50 dag pieczarek • czerwona papryka • 2 cebule • 20 dag sera parmezan • łyżka masła klarowanego • pół łyżeczki słodkiej papryki • natka pietruszki • sól • pieprz.

1 Cukinie umyj, zetnij górę, małą łyżeczką delikatnie wydrąż środek. Pieczarki obierz, umyj. Ryż ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Paprykę umyj, pokrój w ćwiartki, wyjmij pestki, całość pokrój w drobną kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło klarowane, zeszklij pokrojone w kostkę cebule.

Dodaj pokrojone pieczarki, smaż, aż z pieczarek wyparuje większość wody. Dodaj paprykę, smaż chwilę, mieszając. Dodaj ugotowany ryż, całość przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Smaż chwilę.

Reklama

2 Piekarnik rozgrzej do 180°C. Łyżką nakładaj farsz do wydrążonych cukinii, lekko go upychając. Wierzch każdej cukinii posyp startym parmezanem. Cukinie ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej wodą lub bulionem. Piecz przez 30 minut.

Gotowe dekoruj listkami natki pietruszki. Możesz je podać jako przystawkę, samodzielne danie lub jako dodatek do pieczonego czy duszonego mięsa.

CZAS: około 1,5 godziny

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Proste i pyszne strączkowe

    Są świetnym zamiennikiem mięsa, mają mnóstwo białka oraz witamin. Odkryj fasolę, soczewicę i cieciorkę w nowym wydaniu. I wyczaruj z nich smaczne, ciekawe dania. więcej