Sałata lodowa z burakami

Warto kupić małe sałaty lodowe i każdą porcję buraczanej sałatki zaserwować w jednym „zielonym naczyniu”.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Składniki na 4 porcji:

60 dag buraków, 2 nieduże cebule (najlepiej sałatkowe), 1 puszka białej fasoli w zalewie, 6 średnich ogórków konserwowych lub kiszonych, 2 łyżki siekanej natki pietruszki, 1 sałata lodowa, sól, pieprz, cukier, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, 3-4 łyżki majonezu lub 2 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu naturalnego.

Reklama

1. Buraki umyć, ugotować do miękkości (lub upiec w piekarniku, przykryte folią aluminiową w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym). Ostudzić, obrać. Fasolkę odcedzić i przepłukać. Ogórki pokroić.

2. Buraki pokroić w kostkę lub w wąskie paski, połączyć z fasolą, siekaną cebulą i ogórkami, doprawić. Sałatę lodową umyć, starannie osuszyć, wydrążyć i włożyć do niej buraczaną sałatkę.

Przygotowanie: ok. 55 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Twoje Imperium
Więcej na temat:

Zobacz również