Sałata z bukietem warzyw

Składniki na 6-8 porcji: 1 sałata (albo kapusta pekińska), 1 ogórek wąż, 2 pomidory, 1 pęczek rzodkiewki, 1 puszka kukurydzy, 1 cebula, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz. Dekoracja: 1 mały pomidor, 4 rzodkiewki, 1/4 czerwonej cebuli.

Reklama

1. Warzywa umyć i osuszyć. Sałatę porwać (kapustę pociąć we wstążki). Kukurydzę odcedzić. Rzodkiewki pokroić w plasterki.

Pół ogórka pokroić wzdłuż w ćwiartki, usunąć pestki, pokroić w kostkę.

2. Z oliwy, octu, musztardy, roztartego czosnku, soli i pieprzu ukręcić gęsty sos. Zalać nim warzywa, wymieszać.

3. Połówkę ogórka ponacinać pionowo, wykrawając małe kliny. Pokroić w plasterki w kształcie kwiatków.

Z pomidora ściąć jedną długą obierkę. Zwinąć ją jak różę. Rzodkiewki ponacinać, cebulę rozwarstwić, tworząc listki. Udekorować sałatkę.

Nasza rada

Sałatkę można wzbogacić według uznania, np. oliwkami, wiórkami tartej marchewki, rzeżuchą, kawałkami wędzonego pstrąga.

Przygotowanie: ok. 20 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Twoje Imperium
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Piękna przyroda, morze o turkusowej barwie, wspaniała architektura oraz śródziemnomorskie zapachy i smaki to wyjątkowe walory Grecji. Zapewne dlatego tak często kraj ten staje się celem naszych... więcej