Sałata z burakami

Składniki na 6 porcji: 2-3 nieduże buraki, 4 jajka, pół główki sałaty lodowej (lub innej), 1 cebula, pół pęczka koperku, 200 ml jogurtu naturalnego, sok z połowy cytryny, sól, pieprz, cukier.

Czas ok. 70 min; porcja – 170 kcal, cena 1,40 zł

1. Buraki oczyść starannie, włóż do garnka, zalej posolonym wrzątkiem. Ugotuj do miękkości w łupinach. Wyjmij buraki, ostudź. Obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry.

Reklama

2. W osobnym naczyniu z osolonym wrzątkiem ugotuj na twardo jajka (8-10 minut). Ostudź, obierz z łupinek. Na koniec jajka pokrój na ćwiartki.

3. Połówkę sałaty lodowej opłucz, osusz. Porozrywaj listki na małe kawałki, umieść w salaterce. Obraną cebulę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, drobno poszatkuj. Wsyp do salaterki z sałatą lodową, wymieszaj.

4. Koperek opłucz starannie, osusz, poodrywaj piórka z gałązek, posiekaj. Jogurt naturalny połącz z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru, wymieszaj z posiekanym koperkiem.

5. Na sałacie porozkładaj dekoracyjnie ćwiartki jajek oraz plasterki buraków, oprósz solą. Osobno podaj na stół sos.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również

  • Ananas z krewetkami

    Składniki na 2 porcje: ● pół ananasa ● plaster arbuza ● 10 winogron rodzynkowych ● paczka ryżu białego długoziarnistego ● sól ● kilka krewetek tygrysich. więcej