Sałatka amerykańska z awokado

Składniki:  dojrzałe awokado  2 łyżki posiekanego szczypiorku, sok z cytryny  10 dag pomidorków koktajlowych lub duży pomidor  1/2 sałaty rzymskiej  4-6 plastrów wędzonego boczku  pojedyncza pierś z kurczaka  5 dag sera z niebieską pleśnią, mała czerwona cebula  2 jajka, słodka papryka. Sos vinegret:  3 łyżki oliwy z oliwek  łyżka octu z czerwonego wina, łyżka sosu worcester- shire, łyżka soku z cytryny  łyżeczka majonezu  ząbek czosnku  cukier, sól, pieprz.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 45 min • Porcja 120 kcal • Koszt porcji ok. 4 zł • Przepis na 4 porcje.

Reklama

1. Jajka na twardo kroję w kostkę. Sałatę rwę na cząstki. Awokado obieram, skrapiam sokiem z cytryny, kroję w kosteczkę, podobnie cebulę i ser. Pomidory w ćwiartki.

2. Pierś (dużą przecinam na pół) oprószam solą, pieprzem i papryką. Piekę ją lub grilluję na patelni grillowej. Studzę i kroję w kosteczkę.

3. Boczek obsmażam (powinien być chrupiący), studzę, kroję w małą kostkę. Składniki sosu miksuję. Na półmisku układam sałatę. Na niej kolejno w rzędach wszystkie składniki. Posypuję szczypiorem. Przed podaniem polewam sosem.

Robię ją na lancz, obiad, jest bardzo sycąca, zabieram na wakacyjne pikniki. Pobudza apetyt. Katarzyna Cukier z Domaszna

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże kalarepki, 2 pomidory, 2 jajka, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, pół pęczka koperku, 10 dag startego żółtego sera, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, olej do formy. więcej