Sałatka cesarska

Składniki na cztery porcje: ● pół sałaty lodowej ● pół puszki kukurydzy ● pół cebuli czerwonej ● pół papryki czerwonej ● 4 rzodkiewki ● 2 łyżki śmietany 18% ● 2 łyżeczki przyprawy do sałatek; ● podwójna pierś kurczaka ● sól cebulowa ● pieprz ● bazylia ● przyprawa do kurczaka ● oliwa ● bagietka ● masło czosnkowe ● 2 łyżki tartego sera żółtego

❶ Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka, a paprykę w cienkie paski. Rzodkiewki opłucz, oderwij ogonki i potnij na ćwiartki.

Reklama

❷ Ułóż wszystkie składniki na dużym talerzu, zaczynając od sałaty. Posyp je kukurydzą konserwową i przyprawami oraz polej śmietaną.

❸ Mięso umyj, oczyść z błonek, przekrój na 2 pojedyncze piersi i natrzyj z obu stron przyprawami. Połóż kurczaka na srebrnej tacce, delikatnie skrop oliwą i upiecz na grillu. Możesz go również podlać odrobiną piwa.

❹ Gotowe, przyrumienione kotlety pokrój w plastry o grubości około 2 cm. Gdy przestygną, rozłóż je na przygotowanej sałatce.

❺ Bagietkę przekrój wzdłuż na pół, po czym potnij na kromki. Posmaruj masłem czosnkowym i przyrumień na grillu. Podawaj z sałatką.

Przepis nadesłała Martyna Kuźma z Węgrowa

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Telemax

Zobacz również