Sałatka jarzynowa z kuskusem

Składniki na 6-8 porcji: 1 szklanka kaszy kuskus, 1 puszka groszku, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 jabłko, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka serka mascarpone, sól, pieprz, kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji, sok z cytryny.

1. Kuskus wsypać do miski, zalać osolonym wrzątkiem (centymetr wody ponad kaszą), przykryć, odstawić, aż spęcznieje.

2. Marchewki i pietruszkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić, obrać, pokroić w niedużą kostkę.

Reklama

3. Groszek osączyć z zalewy. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, skropić sokiem cytrynowym, żeby nie ściemniało.

4. Warzywa delikatnie wymieszać z pokrojonym jabłkiem i napęczniałą kaszą kuskus, połączyć z majonezem i serkiem mascarpone, dobrze doprawić solą i pieprzem, najlepiej świeżo mielonym. Przed podaniem schłodzić.

Przygotowanie: ok. 25 minut

Nasza rada

Kaszę kuskus można zalać wrzątkiem z dodatkiem 1 łyżki masła albo bulionem z kostki. Sałatka zyska niepowtarzalny smak.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Twoje Imperium
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Piękna przyroda, morze o turkusowej barwie, wspaniała architektura oraz śródziemnomorskie zapachy i smaki to wyjątkowe walory Grecji. Zapewne dlatego tak często kraj ten staje się celem naszych... więcej