Sałatka jarzynowa z rodzynkami

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Składniki na 6-8 porcji:

4 duże marchewki, 6 dużych ziemniaków, seler, 1 puszka kukurydzy, 1 por, 1 słoik (425 ml) marynowanej papryki, 6-8 ogórków konserwowych, 10 dag rodzynek, 1 duże winne jabłko, sok z cytryny, 6 jajek, duży słoik majonezu dekoracyjnego.

Reklama

1. Obrać marchewkę, ziemniaki i seler, umyć. Ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Jajka ugotować na twardo. Rodzynki sparzyć. Por oczyścić, pokroić w kosteczkę, ułożyć na sitku, przelać wrzątkiem. Przełożyć do dużej salaterki.

2. Dodać przepłukaną, osączoną kukurydzę i pokrojone w drobną kosteczkę 3 jajka, ogórki konserwowe, marynowaną paprykę, marchewkę, ziemniaki i seler. Jabłko obrać również pokroić w kosteczkę, skropić sokiem z cytryny, dodać do sałatki. Dołożyć 3/4 majonezu, wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

3. Sałatkę przełożyć do ozdobnej salaterki, formując niedużą górkę. Wierzch sałatki lekko posmarować majonezem. Obłożyć plastrami pozostałych jajek, tworząc wianuszek wokół brzegu salaterki.

Jeśli chcemy ograniczyć ilość kalorii, można przygotować domowy sos majonezowo- jogurtowy i lekko podostrzyć jego smak musztardą.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag mrożonego zielonego groszku, 1 pęczek rzodkiewki, pół pęczka koperku, 7,5 dag sera typu feta, garść kiełków groszku (lub innych), sól, pieprz, olej. więcej