Sałatka jarzynowa z szynką i majonezem

Składniki na 4 porcje: 3 duże marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler, 4 duże ziemniaki, 10 dag szynki + kilka plastrów do dekoracji, 3 jabłka, 1 szklanka groszku zielonego, 200 ml majonezu, sól, pieprz, natka.

1. Ziemniaki ugotować w łupinach, seler, marchew, pietruszkę obrać i ugotować. Warzywa pokroić w kostkę.

2. Jabłka i szynkę pokroić w kostkę, groszek zblanszować. Wszystko wymieszać, zalać majonezem, doprawić solą i pieprzem. Udekorować natką pietruszki, owiniętą w plastry szynki.

Reklama

Przygotowanie: ok. 60 minut

Nasza rada

Kto woli wytrawną sałatkę, może dać mniej marchewki, a więcej pietruszki i selera. Ewentualnie dodać cebulę sparzoną octem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Piękna przyroda, morze o turkusowej barwie, wspaniała architektura oraz śródziemnomorskie zapachy i smaki to wyjątkowe walory Grecji. Zapewne dlatego tak często kraj ten staje się celem naszych... więcej