Sałatka krabowa

Składniki: 2 duże buraki, 4 jajka, cebula, po 2-3 ogórki konserwowe, 15 dag paluszków krabowych, 5 dag orzechów włoskich, majonez, cytryna, 1/2 pęczek koperku, sól, pieprz.

6 porcji, czas 80 min; porcja – 310 kcal, cena 2,70 zł

Reklama

1 Buraki wyszoruj, ugotuj ze skórą do miękkości (ok. 60 min). W oso bnym garnku ugotuj na twardo z dodatkiem soli jajka. Obierz je i pokrój w kostkę. Ugotowane buraki przestudź, obierz i drobno poszatkuj. Obraną cebulę pokrój w kosteczkę.

2 Ogórki osącz z zalewy, pokrój drobno. Paluszki krabowe pozbaw osłonek. Część odłóż, resztę pokrój na kawałki. Wymieszaj z burakami, jajkami, ogórkami i cebulą. Dodaj posiekane orzechy włoskie, wymieszaj z kilkoma łyżkami majonezu, solą i pieprzem do smaku.

3 Salaterki (lub jedną większą) wyłóż plasterkami cytryny. Przełóż przygotowaną sałatkę. Ozdób odłożonymi paluszkami krabowymi i siekanym koperkiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag piersi indyka, olej, pół małej sałaty lodowej, pół puszki kukurydzy, 2-3 młode marchewki, kilka zielonych oliwek, 1/4 szklanki oleju, cytryna, garść kiełków słonecznika, sól, pieprz. więcej