Sałatka makaronowa

Składniki: 1 opakowanie makaronu wstążki, 2 młode cukinie, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 3 pomidory,1/2 szkl. oleju, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier, bazylia

1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do osączenia.

2. Cukinie wyszoruj pod bieżącą wodą, odetnij końcówki. Warzywa pokrój w cienkie plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cukinię, przesmaż. Dodaj czosnek, smaż chwilę razem, oprósz solą.

Reklama

3. Pomidory opłucz, osusz, pokrój na cząstki, usuwając gniazda nasienne. Osączony zimny makaron wymieszaj z wystudzoną cukinią oraz pomidorami. Przygotuj sos z oleju, soku z cytryny oraz soli, pieprzu i cukru do smaku. Polej sałatkę, ozdób bazylią.

6 porcji , czas ok. 25 min; porcja – 280 kcal, cena 1,50 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również