czas ok. 30 min; porcja – 230 kcal, cena 2 zł
1 Pierś indyka oczyść, pokrój na małe kawałki. Przesmaż na łyżce oleju, dopraw solą i pieprzem, pozostaw do ostudzenia. Sałatę lodową opłucz pod bieżącą wodą, osusz, drobno poszatkuj.
2 Kukurydzę odlej z zalewy. Marchewki oskrob, odetnij końcówki. Pokrój je nożem szczelinowym w długie cienkie wstęgi. Osącz kilka zielonych oliwek, posiekaj je. Do miseczek rozkładaj kolejno sałatę, oliwki, kawałki ogórka oraz wstęgi marchewki.
3 Na sos utrzyj starannie olej z 1-2 łyżkami soku wyciśniętego ze sparzonej cytryny. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Porcje sałatki tuż przed podaniem posyp kiełkami słonecznika i skrop przygotowanym sosem. Delikatnie przemieszaj.