Sałatka marchwiowa
Składniki: 15 dag piersi indyka, olej, pół małej sałaty lodowej, pół puszki kukurydzy, 2-3 młode marchewki, kilka zielonych oliwek, 1/4 szklanki oleju, cytryna, garść kiełków słonecznika, sól, pieprz.
czas ok. 30 min; porcja – 230 kcal, cena 2 zł
1 Pierś indyka oczyść, pokrój na małe kawałki. Przesmaż na łyżce oleju, dopraw solą i pieprzem, pozostaw do ostudzenia. Sałatę lodową opłucz pod bieżącą wodą, osusz, drobno poszatkuj.
2 Kukurydzę odlej z zalewy. Marchewki oskrob, odetnij końcówki. Pokrój je nożem szczelinowym w długie cienkie wstęgi. Osącz kilka zielonych oliwek, posiekaj je. Do miseczek rozkładaj kolejno sałatę, oliwki, kawałki ogórka oraz wstęgi marchewki.
3 Na sos utrzyj starannie olej z 1-2 łyżkami soku wyciśniętego ze sparzonej cytryny. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Porcje sałatki tuż przed podaniem posyp kiełkami słonecznika i skrop przygotowanym sosem. Delikatnie przemieszaj.
Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie
Zobacz również
-
Piękna przyroda, morze o turkusowej barwie, wspaniała architektura oraz śródziemnomorskie zapachy i smaki to wyjątkowe walory Grecji. Zapewne dlatego tak często kraj ten staje się celem naszych... więcej