Sałatka nicejska z tuńczykiem

Składniki na 6 porcji: 6 średnich młodych ziemniaków, 6 jajek, 1 duża czerwona cebula, 1 żółta papryka, 6 pomidorków, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,1 główka sałaty Na sos winegret: 1 cytryna, 7 łyżek oliwy, 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, sól, pieprz

Sposób przygotowania: 1.Ziemniaki wyszoruj albo cieniutko obierz i ugotuj w lekko posolonej wodzie. Następnie odcedź, wystudź i pokrój w plasterki. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki, a gdy wystygną, potnij na cząstki.

Reklama

2.Cebulę obierz, pokrój w półplasterki. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami, strąk potnij w paseczki. Pomidorki podziel na połówki. Tuńczyka osącz. Sałatę porwij na kawałki.

3.Rozdrobnione składniki wymieszaj w salaterce. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Z cytryny wyciśnij sok, utrzyj go z odrobiną soli i pieprzu. Dodaj oliwę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Ubij na jednolity sos. Polej nim sałatkę.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1 duży brokuł, 20 dag żółtego sera, 4 jajka, 100 ml mleka, 5 dag sera ricotta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1-2 łyżki masła do formy. więcej