Sałatka pod śledzikiem

Składniki na 4 porcje: 1/2 szklanki białej fasoli (ew. 1 puszka drobnej fasoli), 2 solone filety śledziowe, 2 jajka, 1 cebula, 4 ugotowane ziemniaki, 6 łyżek oleju, 3 łyżki soku z cytryny, 2 szczypty skórki otartej z cytryny, sól, pieprz, cukier, kilka gałązek koperku i szczypiorku

Przygotowanie: Ziarenka fasoli zalej wodą, odstaw na 8 godzin do namoczenia. Potem ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyła (bez dodatku soli, bo ziarenka fasoli pozostaną twarde mimo długiego gotowania).

Reklama

Śledzie mocz 3 godziny. Kilka razy zmieniaj wodę. Jajka ugotuj na twardo. Wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą, obierz ze skorupek.

Ugotowaną fasolę odcedź, osącz, wystudź. Wymoczone filety potnij na kawałeczki. Cebulę obierz, posiekaj. Ziemniaki pokrój w grubą kostkę.

Do soku z cytryny wsyp po szczypcie soli, pieprzu i cukru. Utrzyj, dodaj olej i skórkę z cytryny. Ubij na gęsty sos. Rozdrobnione wcześniej składniki wymieszaj z fasolą i sosem, ew. ponownie przypraw. Sałatkę wyłóż na talerzyki. Udekoruj posiekaną zieleniną.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Tłuszcze w lekkiej letniej diecie

    Jako że lato rozgościło się u nas już na dobre, nie pozostaje nic innego, jak tylko korzystać z jego dobrodziejstw. Odpoczynek w plenerze? Jak najbardziej. Opalanie? Tak, oby z umiarem. Świeże... więcej