Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Składniki na 6 porcji: 10 dag ryżu parboiled (1 woreczek) , 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej, 1 puszka kukurydzy , 1 puszka tuńczyka w sosie własnym , 1 czerwona papryka , 1 żółta papryka , 1/2 pora , 1 i 1/2 łyżki natki pietruszki . SOS: 120 ml jogurtu naturalnego, sól, pieprz kolorowy, szczypta cukru.

PRZYGOTOWANIE:

1. Ryż ugotuj według przepisu na pakowaniu.

Reklama

2. Fasolę, kukurydzę i tuńczyka odsącz z zalewy. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Pora oczyść, potnij w krążki i sparz we wrzącej wodzie.

3. Wszystkie składniki wymieszaj z ostudzonym ryżem. Dodaj posiekaną pietruszkę.

4. Jogurt naturalny połącz z solą, cukrem i pieprzem kolorowym.

5. Sałatkę podawaj schłodzoną, polaną przygotowanym sosem jogurtowym.

Elżbieta Pawelec z Elbląga

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Super TV
Więcej na temat:

Zobacz również