Sałatka ryżowo-paprykowa - w dwie godziny

Składniki:


- 20 dag ryżu;

Reklama

- średni seler;
- 2 cebule;
- 2 ogórki konserwowe;
- 2 czerwone papryki;
- 20 dag kiełbasy szynkowej;
- 150 g jogurtu;
- 4-5 łyżek soku pomidorowego;
- łyżka koncentratu pomidorowego;
- 2-3 łyżki zalewy z ogórków;
- odrobina sosu tabasco;
- 4 łyżki majonezu;
- szczypta cukru;
- kilka gałązek natki pietruszki;
- sól, biały pieprz.

Przyrządzanie

Zagotować dużą ilość wody. Osolić, wsypać ryż i gotować na małym ogniu około 30 minut.

W tym czasie obrać cebulę i pokroić w krążki. Na dużych oczkach tarki utrzeć seler, po czym krótko obgotować go w małej ilości osolonej wody. Ogórki pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić, wymyć i pokroić w paski.

Ryż przepłukać zimną wodą i osączyć na sicie. Dobrze wymieszać przygotowane wcześniej składniki.

Połączyć sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy, zalewę ogórkową oraz cukier. Doprawić solą, pieprzem, sosem tabasco. Tak przygotowany sos dodawać do sałatki - wszystko razem dokładnie mieszając. Sałatkę odstawić na 1 godzinę, aby nabrała pełni aromatu.

Majonez utrzeć z jogurtem, dodać do sałatki i delikatnie wymieszać. Sałatkę podawać przybraną gałązkami natki pietruszki.

Nasza rada

Sałatka jest doskonałym dodatkiem do frykadelek. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem półwytrawnego białego wina.

Porcja dla 4 osób.
Stopień trudności - umiarkowany.
Czas przyrządzenia - 2 h.
Ilość kalorii - 1 porcja - 640 kcal.
Zawartość tłuszczu - średnia.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag piersi indyka, olej, pół małej sałaty lodowej, pół puszki kukurydzy, 2-3 młode marchewki, kilka zielonych oliwek, 1/4 szklanki oleju, cytryna, garść kiełków słonecznika, sól, pieprz. więcej