Sałatka śledziowa z pomidorkami i oliwkami

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Możesz dodać do niej też inne warzywa

4 PORCJEPRZYGOTOWANIE: około 7 minut, CENA DANIA: ok. 8 zł

Reklama

Składniki: 2-3 liście sałaty ●duży płat tłustego śledzia (filet solony) ●6-8 pomidorków koktajlowych (lub 2 zwykłe) ●2/3 szklanki czarnych oliwek bez pestek ●czerwona cebula ●oliwa z oliwek ●ewentualnie grzanki lub/i żółty twardy ser jako dodatek ●sól, pieprz .

1. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i poprzekrajaj je na połówki (jeśli wybrałaś zwykłe pomidory, pokrój je na ćwiartki).

2. Śledzia pokrój w paseczki. Wymieszaj z pomidorkami.

3. Dodaj osączone czarne oliwki oraz pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę. Jeśli trzeba, dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozłóż na talerzu na umytych liściach sałaty.

4. Sałatkę skrop oliwą z oliwek, możesz dodatkowo posypać kawałkami sera lub/i grzankami.

Zdjęcie

/Arch./Panthermedia
/Arch./Panthermedia

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również

  • 4 porcje Składniki: 1 pęczek dużych rzodkiewek, 15 dag chudego twarogu, 2-3 łyżki śmietany 18 proc., sól, mielony biały pieprz, kiełki fasolki, groszku, soczewicy lub rzeżucha. więcej