Sałatka szparagowa z makaronem

Składniki na 4 porcje: zakupy podstawowe: 15 dag drobnego makaronu, najlepiej gwiazdek, 4 szparagi białe, 7 szparagów zielonych, 6 połówek pomidorów suszonych, 1 cukinia mała, 2 łyżki zalewy z pomidorów suszonych, 1/2 pęczka koperku, olej do smażenia, przyprawy: świeżo mielony czarny pieprz, sól morska.

Reklama

Magdalena Kaczmarek z Poznania

1 Makaron gotuję al dente w dużej ilości osolonej wody, zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Gotowy odcedzam i przelewam na dość gęstym sitku zimną wodą. Osączam.

2Szparagi kroję na kawałki. Najpierw gotuję w lekko posolonej wodzie białe (5 min), po czym dodaję zielone i gotuję kolejne 5 min (szparagi powinny być chrupiące, nie rozgotowane). Odcedzam je i studzę.

3 Cukinię dokładnie myję i ścieram na tarce jarzynowej. Przesmażam ją na patelni na odrobinie oleju, aż zmięknie. Doprawiam solą oraz pieprzem.

Do makaronu dodaję cukinię, pokrojone pomidorki suszone, zalewę z pomidorów, szparagi, posiekany koperek. Przyprawiam, mieszam.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag piersi indyka, olej, pół małej sałaty lodowej, pół puszki kukurydzy, 2-3 młode marchewki, kilka zielonych oliwek, 1/4 szklanki oleju, cytryna, garść kiełków słonecznika, sól, pieprz. więcej