Sałatka tajska z krewetkami

Składniki: 150 g makaronu ryżowego nitki, czerwona papryka, czerwona cebula, ogórek, 8 dużych krewetek, 6 łyżek sosu sojowego, 4 łyżki oleju sezamowego, łyżka masła, sól , cukier, łyżka orzeszków ziemnych, pół pęczka bazylii.

Zdjęcie

/Hamburg RCFF
/Hamburg RCFF

1. Makaron zalej wrzątkiem, wsyp pół łyżeczki soli. Przykryj i odstaw na 5 minut. Osącz. 

2. Pokrój paprykę w paski, cebulę w piórka, ogórek w półplasterki. Bazylię umyj i osącz.

Reklama

3. Przygotuj sos z oleju sezamowego, sosu sojowego, soli, cukru, pokrojonych liści bazylii i posiekanych orzeszków. Usmaż na maśle krewetki. Wymieszaj składniki sałatki, polej sosem.

Rada: Krewetki można zastąpić pokrojoną w paseczki i usmażoną piersią kurczaka.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Olivia
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag mrożonego zielonego groszku, 1 pęczek rzodkiewki, pół pęczka koperku, 7,5 dag sera typu feta, garść kiełków groszku (lub innych), sól, pieprz, olej. więcej