Sałatka truskawkowo-bananowa z pistacjami i sosem słodko-kwaskowym

Składniki na 2 porcje: 2 dojrzałe, miękkie banany, 20 dag dojrzałych, słodkich truskawek, 1/2 szkl. pistacji, kilka listków świeżej mięty , 3 łyżki płynnego miodu, najlepiej wielokwiatowego, 1/2 sparzonej cytryny.

Reklama

1 Truskawki płuczę na durszlaku pod strumieniem zimnej wody. Osuszam je i usuwam szypułki. Owoce kroję na połówki, a większe sztuki – na ćwiartki.

2 Z cytryny wyciskam sok, uważając, by nie dostały się do niego pestki. Do miseczki przekładam miód, dodaję sok z cytryny i dokładnie mieszam, by składniki dobrze się połączyły. Sprawdzam, czy sos nie jest zbyt kwaśny – jeśli tak, dodaję jeszcze trochę miodu i mieszam.

3 Listki mięty płuczę, osuszam na papierowym ręczniku. Małe zostawiam w całości, większe rwę na kawałeczki.

4 Banany myję, wycieram ręcznikiem papierowym i zdejmuję z nich skórkę, odcinam ciemne końcówki. Owoce kroję w półplasterki. Od razu łączę z truskawkami i zalewam sosem miodowo-cytrynowym. Delikatnie mieszam.

Nakładam do dwóch miseczek, odstawiam na 5 min do lodówki. Pistacje wyłuskuję z łupinek, orzechy grubo siekam. Posypuję nimi sałatkę przed podaniem.

Porcja kosztuje ok. 2 zł

Porcja zawiera ok. 230 kcal

Justyna Cukier z Domaszna

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Tłuszcze w lekkiej letniej diecie

    Jako że lato rozgościło się u nas już na dobre, nie pozostaje nic innego, jak tylko korzystać z jego dobrodziejstw. Odpoczynek w plenerze? Jak najbardziej. Opalanie? Tak, oby z umiarem. Świeże... więcej