Sałatka warstwowa

Składniki: 30 dag piersi kurczaka (lub indyka), 6 jajek, 1 duże winne jabłko, 15 dag żółtego sera (typu morski lub edamski), 3 łyżki orzechów włoskich, majonez, sól, pieprz, natka, olej

1. Pierś kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć mięso. Oprósz solą i pieprzem. Smaż, mieszając, na jasnozłoty kolor. Zdejmij z patelni, ostudź.

2. Jajka wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj na twardo. Ostudź, obierz, pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko umyj, obierz, pozbaw nasion. Drobno poszatkuj lub również zetrzyj na tarce.

Reklama

3. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Orzechy włoskie upraż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Przestudź i posiekaj. Przygotuj większą szklaną miseczkę.

4. Na dnie umieść mięso i jabłko, potem warstwę majonezu. Kolejne warstwy to jajko (posyp je solą i pieprzem), majonez, ser i znów majonez. Wierzch posyp orzechami, ozdób natką.

6 porcji, czas ok. 25 min; porcja – 260 kcal, cena 2,10 zł.

Jeśli chcesz, by sałatka nie była tak kaloryczna, zamień majonez na gęsty jogurt typu greckiego. Jeżeli natomiast twoje dziecko ma alergię na orzechy, do wykończenia dania wykorzystaj pokruszone chipsy tortilla.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 1 dojrzałe awokado, sok z cytryny, 1 mała cebula, 2-3 pomidory, 10 dag żółtego sera, 6 łyżek majonezu, sól, pieprz, listki natki lub kolendry do dekoracji. więcej