Sałatka winegret - przepis Macieja Kuronia

Zdjęcie

/INTERIA.PL
/INTERIA.PL

Składniki:


- 2 główki sałaty (w zimie 4 główki, ponieważ są wtedy mniejsze; dobrze jest użyć różnych rodzajów sałaty);

Reklama

- 4 pomidory;
- 2 papryki;
- cebula czerwona;
- cebula biała;
- 100 g żółtego sera pokrojonego w kostkę lub startego na tarce;
- 300 g kukurydzy z puszki;
- 100 g różnych oliwek;
- 4 jajka ugotowane na twardo;
- 4 ząbki czosnku;
- 100 ml oliwy lub oleju;
- 50 ml octu winnego lub soku z cytryny;
- szczypta soli, szczypta cukru;
- świeże zioła: bazylia, mięta, melisa itp.

Przygotowanie:

Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy palcami na drobne kawałki. Obrane ze skórki pomidory kroimy w cząstki, paprykę, po usunięciu gniazd nasiennych - w paseczki, cebulę w plastry, jajka w cząstki. Wrzucamy oliwki, kukurydzę i żółty ser.

Czosnek najlepiej jest posiekać, utrzeć z solą i cukrem (lub przecisnąć przez praskę), połączyć z oliwą, octem winnym, solą i cukrem. Można dodać odrobinę gorącej wody i dokładnie wymieszać. Sosem zalewamy wymieszane składniki.

Posypujemy posiekanymi świeżymi ziołami. Przed podaniem na stół mieszamy raz jeszcze.

Do sałaty możemy jeszcze dodać tuńczyka z puszki, anchois, kawałki szynki lub pieczonego kurczaka. Możemy zmniejszyć ilość składników sałaty, jeśli jemy, tak jak Amerykanie, przed głównym daniem. Jeśli jemy jak Francuzi, po obiedzie - na deser - to wszystko zależy od tego, jak syty był obiad.

To, co ja Państwu proponuję, z powodzeniem może zastąpić danie główne.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Zobacz również