Sałatka z grillowanym kurczakiem i serem

Składniki na 2 porcje. Sałatka: 1 pojedyncza pierś z kurczaka, np. zagrodowego, miks sałat, 2 jajka, parmezan lub inny twardy ser, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, sól, pieprz , 2 łyżki oliwy. Sos: po 2 łyżki oliwy i jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka musztardy, np. sarepskiej, 1/2 łyżeczki miodu, 1 mały ząbek czosnku, 2 łyżki wody, sól, pieprz.

Reklama

1. Mięso umyj, natrzyj solą i pieprzem. Odłóż na 30 minut. Pokrój na szerokie paski. Rozgrzej niewielką ilość oliwy na patelni grillowej lub zwykłej. Wrzuć mięso i grilluj, aż się zrumieni. Przełóż do ogrzanej miseczki i wymieszaj z rozmarynem. Zostaw do ostygnięcia.

2. Jajka umyj, ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i przekrój na pół. Sałaty umyj, osusz i porwij na duże kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę i zmieszaj ze wszystkimi składnikami sosu.

3. Sałatę rozłóż na głębszych talerzach. Wyłóż kawałki zimnego kurczaka i połówki jajek. Z kawałka parmezanu lub innego twardego sera zetnij łopatką do sera cieniutkie płatki.

Polej sosem i od razu podawaj! Dobrym dodatkiem będzie grzanka z masłem czosnkowym z grillowej patelni.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Tłuszcze w lekkiej letniej diecie

    Jako że lato rozgościło się u nas już na dobre, nie pozostaje nic innego, jak tylko korzystać z jego dobrodziejstw. Odpoczynek w plenerze? Jak najbardziej. Opalanie? Tak, oby z umiarem. Świeże... więcej