Sałatka z grzaneczkami

Składniki na 4 porcje: 80 dag żółtej fasolki szparagowej, 3 czerwone cebule, 1 zielona papryka, 3 plasterki boczku wędzonego, 3 tosty pszenne, 4 łyżki oleju, 2 łyżki cukru, 5-6 łyżek octu winnego, sól, pieprz

1 Fasolkę oczyść, opłucz, strączki pokrój na kawałeczki, wrzuć je do garnka. Zalej lekko posoloną wodą i gotuj 12-15 minut. W tym czasie cebule obierz, potnij na cieniutkie cząstki. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami. Strąk opłucz, pokrój w kosteczkę.

2 Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier. Mieszając, podgrzewaj, aż się skarmelizuje. Do karmelu dolej ocet oraz 3 łyżki oleju. Fasolkę odcedź, dobrze osącz, wymieszaj w salaterce z rozdrobnioną cebulą oraz papryką. Polej karmelową marynatą. Dopraw solą oraz pieprzem.

Reklama

3 Boczek wysmaż na rozgrzanej suchej patelni. Zdejmij, pokrój na kawałeczki. Dodaj je o sałatki. Tosty pokrój w kosteczkę. Pieczywo zrumień na reszcie oleju. Sałatkę posyp grzankami i od razu podawaj.

Przygotowanie ok. 45 min, 1 porcja zawiera ok. 290 kcal. Ok. 1,80 zł za porcję

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również