Sałatka z grzankami i gruszką

Składniki na 4 porcje: ● mieszanka ulubionych sałat ● 2 dojrzałe gruszki ● garść orzechów włoskich ● oliwa z oliwek ● zioła prowansalskie ● ząbek czosnku ● 4 kromki bułki ● ser Bieluch ● 10 dag sera pleśniowego lazur ● pieprz kolorowy.

Zdjęcie

Sałatka z grzankami i gruszką /123/RF PICSEL
Sałatka z grzankami i gruszką
/123/RF PICSEL

❶ Sałatę wysyp z paczki do zimnej wody, dokładnie ją przepłucz, odcedź na sicie, po czym delikatnie osusz ręcznikiem papierowym (uważaj, żeby nie zrobiła się zwiędła).

❷ Umyte gruszki pokrój na ćwiartki, wytnij z nich gniazda nasienne.

Reklama

❸ Rozłóż sałatę na czterech talerzach, a na niej umieść kawałki gruszki i orzechy.

❹ Oliwę z oliwek wymieszaj z ziołami prowansalskimi oraz rozgniecionym przez praskę czosnkiem. Polej nią sałatkę.

❺ Rozgnieciony ser pleśniowy wymieszaj z Bieluchem.

❻ Bułki podpiecz, posmaruj masą serową i posyp pieprzem.

❼ Sałatkę serwuj z grzankami.

Czas przygotowania: 25 min . Ilość kalorii na 1 porcję: 260. Stopień trudności: łatwe.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Telemax

Zobacz również

  • Odpowiada prof. dr hab. n. med. Andrzej Bochenek: - Olej rzepakowy ma niezwykle korzystny skład - niezależnie czy jest rafinowany czy tłoczony na zimno. Zawiera kwasy tłuszczowe omega-6 oraz... więcej