Sałatka z halloumi, granatem i pomarańczą

Składniki: 2 szklanki listków świeżej mięty, 2 pomarańcze, mały melon, cantalupa, 200 g sera halloumi, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczka miodu, pestki z 1/2 granatu, sól, czarny pieprz do smaku.

1. Listki mięty opłucz, osusz i wyłóż na duży talerz.

Reklama

2. Pomarańcze umyj w gorącej wodzie i obierz (nie wyrzucaj skórek). Podziel owoce na cząstki, zdejmij z nich błonki. Obierz melon, usuń z niego pestki, pokrój miąższ w cienkie plastry. Poukładaj kawałki owoców na listkach mięty.

3. Halloumi pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Podsmaż na niej na rumiano plastry sera (po 2-3 minuty z każdej strony).

4. Na dressing wymieszaj resztę oliwy z sokiem z cytryny i miodem. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

5. Polej dressingiem sałatkę. Na wierzchu ułóż podsmażony ser halloumi. Posyp po wierzchu ziarenkami granatu. Część pozostałej skórki pomarańczowej oczyść z białej błonki. Pokrój w cieniutkie paseczki i udekoruj nimi sałatkę. Podawaj z chrupiącą bagietką.

Melon możesz zastąpić gruszką (najlepsza będzie konferencja), a halloumi niewędzonym oscypkiem (ma łagodniejszy w smak).

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 1 dojrzałe awokado, sok z cytryny, 1 mała cebula, 2-3 pomidory, 10 dag żółtego sera, 6 łyżek majonezu, sól, pieprz, listki natki lub kolendry do dekoracji. więcej