Sałatka z jabłkami i burakiem

Składniki: 2 średnie bataty (lub 2 grube marchewki), burak, 2 średnie jabłka, ½ główki sałaty, 3 łyżki suszonej żurawiny, 3 łyżki uprażonych pestek dyni. Sos: 2 łyżki oliwy, sok z ½ pomarańczy, łyżka octu balsamicznego, łyżka soku z cytryny, sól, oregano.

Reklama

Przygotowanie: Bataty (albo marchewki) oraz buraki piecz w całości w piekarniku w 190°C do miękkości. Wystudzone obierz. Bataty pokrój w plastry, buraka w słupki, jabłka w półplasterki. Wymieszaj składniki sosu. Na porwanej na kawałki sałacie ułóż pozostałe składniki sałatki. Polej sosem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Tłuszcze w lekkiej letniej diecie

    Jako że lato rozgościło się u nas już na dobre, nie pozostaje nic innego, jak tylko korzystać z jego dobrodziejstw. Odpoczynek w plenerze? Jak najbardziej. Opalanie? Tak, oby z umiarem. Świeże... więcej