Sałatka z kaszą quinoa i ziemniakami

Składniki: szklanka kaszy quinoa, 2 szklanki wody, łyżka jogurtu naturalnego, 2 słodkie ziemniaki, cebula, garść szpinaku, 1 i 1/2 łyżka oleju, 1/2 szklanki orzeszków ziemnych, pietruszka, 2 cytryny, czosnek, 1/2 szklanki oliwy, pieprz.

1. Włóż do miski kaszę quinoa z wodą i jogurtem. Odstaw na noc w pokojowej temperaturze. Następnego dnia pod strumieniem zimnej wody opłucz kaszę i zostaw, aż wyschnie.

Reklama

2. Upiecz skropione olejem i doprawione pieprzem i solą pokrojone bataty razem z cebulą w piekarniku (ok. 40 minut).

3. Rozgrzej na patelni olej i wrzuć kaszę. Smaż minutę, a następnie dodaj 1/4 szklanki wody i gotuj kaszę pod przykryciem 20 minut. Kaszę podawaj z warzywami i sosem na bazie czosnku, soku z cytryny i oliwy.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag mrożonego zielonego groszku, 1 pęczek rzodkiewki, pół pęczka koperku, 7,5 dag sera typu feta, garść kiełków groszku (lub innych), sól, pieprz, olej. więcej