Sałatka z łososiem

Składniki na 4-5 porcji: 30 dag świeżego łososia, 7-8 łyżek oleju, 2 ząbki czosnku, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 2 średnie cukinie, 4 garście rukoli, 5 dag migdałów bez skórki, 1 łyżka płynnego miodu, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżeczka musztardy, np. sarepskiej, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Do miseczki wlej 4-5 łyżek oleju, dodaj sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną marynatą posmaruj rybę. Przykryj i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę. 

2. Cukinię umyj, osusz. Pokrój w plastry. Rukolę umyj i osusz. Do słoiczka wlej 3 łyżki oleju, dodaj miód, ocet winny, musztardę oraz cukier. Zakręć słoik i mocno nim potrząsaj, by składniki dressingu dokładnie się połączyły. Łososia ułóż na tacce, grilluj 10-15 min. Cukinię opiekaj 2-3 min z każdej strony. Gdy łosoś wystygnie, widelcem podziel go na mniejsze części.

Reklama

3. Do miski włóż rukolę, dodaj cukinię oraz łososia. Polej przygotowanym dressingiem i posyp migdałami. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Rada: Sałatkę można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Dressingiem polej ją tuż przed podaniem. Zamiast migdałów możesz wykorzystać pestki dyni.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 320 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Proste i pyszne strączkowe

    Są świetnym zamiennikiem mięsa, mają mnóstwo białka oraz witamin. Odkryj fasolę, soczewicę i cieciorkę w nowym wydaniu. I wyczaruj z nich smaczne, ciekawe dania. więcej