Sałatka z łososiem i pomarańczami

Składniki ✓ 3 dzwonka łososia (ok. 350 g) ✓ pomarańcza + sok z jednej małej pomarańczy ✓ średnia czerwona cebula ✓ 3 łyżki oliwy ✓kilka listków świeżej mięty ✓ pół pęczka świeżego koperku ✓ cytryna ✓ sól ✓ pieprz

1. Umyj dzwonka z łososia, osusz i obficie skrop sokiem z cytryny. Lekko posyp solą i pieprzem. Włóż na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.

Reklama

2. Wyciśnij sok z jednej pomarańczy, a drugą obierz ze skóry i podziel na małe cząstki. Jeśli masz czas, obierz owoc z białych błonek – sałatka będzie delikatniejsza.

3. Połącz w misce sok z pomarańczy z oliwą. Dodaj koperek. Dopraw.

4. Podziel upieczonego łososia na części i wrzuć do miski. Dodaj posiekane liście mięty, piórka z pokrojonej cebuli i kawałki pomarańczy. Całość polej przygotowanym dipem i ostrożnie wymieszaj dłońmi.

W ten sposób łosoś pozostanie w ładnych kawałkach. Wstaw na kilka minut do lodówki. Na piknik zabierz sałatkę w plastikowym pojemniku i podawaj z chlebem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Olivia
Więcej na temat:

Zobacz również