Sałatka z makreli i jajek w cytrynach

Składniki na 2 porcje: 2 duże cytryny , 2 jajka ugotowane na twardo, 1/2 wędzonej makreli lub 1 puszka tuńczyka w oleju, 1 mały zielony ogórek, 1 mały ogórek konserwowy, 1/2 pęczka koperku, 2 łyżki majonezu, 1 oczyszczona cebula dymka, sól, świeżo mielony pieprz, koperek do dekoracji.

Zdjęcie

Sałatka z makreli i jajek /123/RF PICSEL
Sałatka z makreli i jajek
/123/RF PICSEL

1. Cytryny wyszoruj i sparz wrzątkiem. Odetnij wierzch na poziomie 4/5 ich wysokości. Zetnij również odrobinę od dołu, by owoce mogły stać. Wydrąż cytryny, miąższ z połowy jednej z nich posiekaj i lekko odciśnij.

2. Makrelę obierz ze skóry i ości, drobno pokrój. Ogórki zielony i konserwowy oraz jajka potnij w kostkę. Cebulkę i koperek posiekaj (dwie gałązki zieleniny odłóż do dekoracji).

Reklama

Rybę, ogórki, jajka, koperek i cebulę wymieszaj z miąższem z cytryny i z majonezem. Dopraw solą oraz pieprzem. Jeśli używasz tuńczyka, wykorzystaj tylko jedną łyżkę majonezu.

3. Cytryny napełnij sałatką. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 2-3 godz., by sałatka się schłodziła. Podawaj udekorowane koperkiem z kawałkami bagietki posmarowanej masłem czosnkowym.

Jak zrobić domowy majonez?

Prawdziwy majonez swój niezrównany smak zawdzięcza dobrym składnikom i odrobinie… cierpliwości. Oto sprawdzony przepis.

• Jajko, najlepiej z hodowli ekologicznej, ogrzane do temperatury pokojowej, sparz wrzątkiem.

• Wbij je do wyższej miski, dodaj 1 łyżeczkę musztardy, 2 łyżki dobrego białego octu winnego oraz szczyptę soli i pieprzu. Składniki zacznij powoli ubijać.

• Cały czas miksując dodawaj malutkimi porcjami 350 ml oleju delikatnego w smaku, np. słonecznikowego. Jeśli chcesz zrobić gęstszy majonez, dodaj trochę więcej oleju. Ubijaj, aż masa będzie jasna, puszysta i odpowiednio gęsta.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 1 duży brokuł, 20 dag żółtego sera, 4 jajka, 100 ml mleka, 5 dag sera ricotta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1-2 łyżki masła do formy. więcej