Sałatka z marynowanymi pieczarkami

Składniki na 4 porcje. Sałatka: 1 słoik marynowanych pieczarek (800 ml), 3 jajka, 20 dag szynki w kawałku, 15 dag startego żółtego sera, 1 pęczek grubego szczypiorku z cebulką, pieprz. Sos: 5 łyżek gęstej śmietany 18%, 1 łyżka majonezu, 1 mały ząbek czosnku, szczypta cukru, sól, biały pieprz.

Zdjęcie

Sałatka z marynowanymi pieczarkami /123/RF PICSEL
Sałatka z marynowanymi pieczarkami
/123/RF PICSEL

1. Rozmieszaj śmietanę z majonezem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Wstaw do lodówki. Jajka ugotuj na twardo i obierz. Żółtka oddziel od białek. Białka posiekaj. Żółtka rozgnieć widelcem. Szczypior umyj i posiekaj.

2. Cebulkę posiekaj oddzielnie. Szynkę pokrój w kostkę. Pieczarki odcedź i odłóż ok. 25 sztuk do dekoracji. Re sztę pokrój w plasterki. Jeśli do pieczarek była dodana marchewka, pokrój ją drobno. Pieczarki wymieszaj z cebulką i szczyptą pieprzu.

Reklama

3. Na talerzu ułóż warstwę pokrojonych pieczarek. Na nich rozdrobnione żółtka. Polej 1/3 sosu. Następnie połóż szynkę zmieszaną z białkami, parę łyżek sosu, ser i resztę sosu. Posyp szczypiorkiem. Na wierzchu ułóż całe pieczarki. Schładzaj przez godzinę.


Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Naj

Zobacz również

  • Proste i pyszne strączkowe

    Są świetnym zamiennikiem mięsa, mają mnóstwo białka oraz witamin. Odkryj fasolę, soczewicę i cieciorkę w nowym wydaniu. I wyczaruj z nich smaczne, ciekawe dania. więcej