Sałatka z młodej kapusty

Składniki na 6 porcji: 1 główka młodej kapusty, 1 pęczek dymki, 1 pęczek koperku, 2 ogórki, 10 dag pomidorków koktajlowych lub 2 zwykłe pomidory, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, cukier, sok z 1/2 cytryny, 1/3 szklanki oleju, świeże zioła do dekoracji.

1. Kapustę przekrój na pół, odrzuć zwiędłe liście, opłucz pod strumieniem bieżącej wody i osusz. Następnie kapustę poszatkuj tak, aby powstały dość długie wąskie paseczki.

Reklama

Dymkę i koper opłucz, osusz, a następnie posiekaj drobno. Ogórki umyj, obierz ze skórki (nie jest to konieczne) i pokrój w kostkę lub ćwierćplasterki.

Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i poprzekrawaj każdy na pół. Jeśli sałatkę przygotowujesz ze zwykłych pomidorów, sparz je i zdejmij skórkę, po czym pokrój pomidory w ósemki.

2. Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę. Przełóż go następnie do wąskiego naczynia i rozetrzyj starannie z solą. Następnie dopraw pieprzem, szczyptą cukru, dodaj sok z cytryny oraz olej i wymieszaj wszystkie składniki. Sos odstaw na 5-10 minut.

3. Tuż przed podaniem połącz poszatkowaną kapustę z dymką, koperkiem, ogórkami i cząstkami pomidorków. Przełóż sałatkę na ozdobny półmisek, polej sosem, udekoruj świeżymi ziołami i od razu podawaj.

Przygotowanie: 35 minut. Porcja: 150 kilokalorii.

Nasza rada: surową młodą kapustę możesz przyrządzić na słodko z dodatkiem rodzynek, fig, suszonych śliwek i moreli.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Proste i pyszne strączkowe

    Są świetnym zamiennikiem mięsa, mają mnóstwo białka oraz witamin. Odkryj fasolę, soczewicę i cieciorkę w nowym wydaniu. I wyczaruj z nich smaczne, ciekawe dania. więcej