Sałatka z parpyką i cukinią

Składniki: mała cukinia, czerwona papryka, czerwona cebula, słoik konserwowej fasolki szparagowej, kilka suszonych pomidorów, 100 g sera feta, 100 g podsuszanej cienkiej kiełbasy. Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, ¼ łyżeczki granulowanego czosnku, sól, pieprz.

Przygotowanie: Cukinię pokrój w kostkę i gotuj w osolonej wodzie 5-7 minut. Odcedź, ostudź. Fasolkę odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka, paprykę w półkrążki, kiełbasę w grubsze plasterki a pomidory (po odsączeniu) w grubsze paski.

Reklama

Składniki sosu wymieszaj. Na fasolce ułóż wymieszane pozostałe składniki sałatki. Dodaj rozkruszony ser feta. Polej sosem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag kapusty włoskiej, 2 średnie cebule, 1-2 ząbki czosnku, 1 pomarańcza, 3 łyżki oleju, 1 łyżka cukru, 150 ml bulionu warzywnego, 3 tosty pszenne (ew. 1 bułeczka... więcej