Sałatka z pieczonymi batatami i burakami

Składniki dla 4 osób: 2 średniej wielkości bataty • 2 spore buraki • jabłko • pół marynowanej zielonej papryki • 3 garście rukoli • garść roszponki • 10 dag sera feta • 2 łyżki oleju lub masło klarowane do smażenia.

Zdjęcie

Sałatka z pieczonymi batatami /123/RF PICSEL
Sałatka z pieczonymi batatami
/123/RF PICSEL

1 Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Umyte buraki pojedynczo zawiń w folię aluminiową, matową stroną od zewnątrz, piecz co najmniej przez godzinę.

W tym czasie umyj jabłko, pokrój na 8 części, usuń gniazdo nasienne i również zawiń w folię. Włóż je do piekarnika pół godziny przed końcem pieczenia buraków.

Reklama

Bataty obierz, pokrój w plastry, smaż przez około 20 minut na patelni grillowej, na niewielkiej ilości tłuszczu. Sałaty umyj, osusz, usuń zdrewniałe części i porwij palcami na mniejsze kawałki.

2 Ostudzone buraki obierz ze skórki, pokrój w cząstki. Sałaty, bataty, jabłko, marynowaną paprykę i pokrojone buraki wymieszaj delikatnie w misce, układaj na talerzu. Całość posyp pokruszonym serem feta.

CZAS: około 1,5 godziny

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Pizzerinki z salami

    Składniki na 8 porcji: • 2 szklanki mąki • 1,2 dag świeżych drożdży • po łyżeczce soli i cukru • łyżka oliwy • 3/4 szklanki ciepłej wody; wierzch: • sos pomidorowy • sól • cukier • zioła... więcej