Sałatka z selera i ananasa z majonezem

Składniki: słoik selera konserwowego, 4 plastry ananasa z puszki, puszka kukurydzy, mały por, 2 kwaśne jabłka, 4 jajka, 30 dag szynki konserwowej, 20 dag żółtego sera, mały słoiczek majonezu, pęczek cienkiego szczypiorku

Przygotowanie: 1. Kukurydzę, ananasa i seler odcedź z zalewy. Por umyj, po czym sparz wrzątkiem i posiekaj. Wędlinę pokrój w kostkę razem z ananasem i jabłkiem. Ugotowane na twardo jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a ser na małych.

2. Na dnie dużej szklanej miski rozsmaruj majonez i ułóż na nim kolejno warstwy selera, kukurydzy, jajek, szynki, ananasa, pora, oraz jabłek i żółtego sera. Każdą z nich przełóż majonezem. 3. Wierzch sałatki posyp szczypiorkiem.

Reklama

Przepis nadesłała: Teresa Macura

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Kurier TV
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag piersi indyka, olej, pół małej sałaty lodowej, pół puszki kukurydzy, 2-3 młode marchewki, kilka zielonych oliwek, 1/4 szklanki oleju, cytryna, garść kiełków słonecznika, sól, pieprz. więcej