Sałatka z szynką, grzybami i marchewką - w godzinę

Zdjęcie

Smacznego   /123RF/PICSEL
Smacznego  
/123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

- główka sałaty,
- główka sałaty fryzyjskiej,
- 2 cebule szalotki,
- ząbek czosnku,
- 300 g boczniaków,
- 300 g pieczarek,
- 2 marchewki,
- 3 łodyżki pietruszki,
- pęczek zielonej cebulki,
- 4 plastry szynki gotowanej,
- łyżka oleju,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki octu ziołowego,
- 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Sałatę potargać na wygodne do jedzenia kawałki. Szalotkę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Boczniaki pokroić na duże kawałki. Marchewkę pokroić w paseczki. Zioła drobno posiekać.

Reklama

Olej rozgrzać na patelni, przesmażyć czosnek i szalotkę. Dodać boczniaki i usmażyć na złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem, zalać octem. Ostudzić.

Grzyby osączyć na sicie (sos zachować).

Marchewkę blanszować w osolonym wrzątku ok 2 minuty. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki.

Do sosu dodać oliwę z oliwek, wmieszać zioła.

Wszystkie składniki połączyć.

Czas przygotowania: 60 minut.

Jedna porcja zawiera: 880 kJ/210 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Smacznego

Zobacz również

  • Proste i pyszne strączkowe

    Są świetnym zamiennikiem mięsa, mają mnóstwo białka oraz witamin. Odkryj fasolę, soczewicę i cieciorkę w nowym wydaniu. I wyczaruj z nich smaczne, ciekawe dania. więcej