Sałatka z szynką, serem i pomarańczą

• 20 dag szynki • 10 dag żółtego sera • 10 dag sera pleśniowego • papryka czerwona• sałata • 2 pomarańcze • Sos: 4 łyżki oleju • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny • łyżka miodu • łyżeczka musztardy • sól • pieprz

Reklama

1. Szynkę pokrój w paski. Żółty ser pokrój w paski, podobnie ser pleśniowy. Paprykę przekrój, wyjmij gniazda nasienne, pokrój w cienkie paseczki. Sałatę opłucz, osusz, porwij na drobne kawałeczki. Pomarańczę obierz, zdejmij z niej albedo (czyli białą skórkę), pokrój na kawałeczki.

2. Sałatę ułóż w salaterce, dodaj pokrojoną szynkę, żółty ser, ser pleśniowy, pomarańczę i paski papryki. Wymieszaj składniki sosu, odstaw na 15 minut. Polej nimi sałatkę, posyp ją solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag piersi indyka, olej, pół małej sałaty lodowej, pół puszki kukurydzy, 2-3 młode marchewki, kilka zielonych oliwek, 1/4 szklanki oleju, cytryna, garść kiełków słonecznika, sól, pieprz. więcej